HR | EN

EU fondovi

EU fondovi

Europski fondovi su zamišljeni kao financijski instrumenti koji podupiru provedbu pojedine politike Europske unije u zemljama članicama u skladu s donešenim strateškim dokumentima. Radi se o sredstvima poreznih obveznika građana EU i dio su zajedničkog proračuna EU te kao takvi namjenjeni su javnom interesu.

Sl1

Kohezijska politika Europske unije financira se iz 3 glavna fonda:

  1. Kohezijski fond – cilja na države članice čiji je bruto nacionalni dohodak po stanovniku manji od 90% prosjeka Europske unije te financira projekte iz područja prometa i okoliša.
  2. Europski fond za regionalni razvoj – za cilj ima jačanje ekonomske i socijalne kohezije u Europskoj uniji te smanjenje razvojnih razlika između njenih regija.
  3. Europski socijalni fond – potiče zapošljavanje i mogućnosti zaposlenja u Europskoj uniji.

    Osim navedenih, u financijskoj perspektivi 2014.-2020. na raspolaganju su i:

  4. Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj
  5. Europski fond za pomorstvo i ribarstvo

Svih pet fondova imaju zajednički naziv Europski strukturni i investicijski fondovi (ESI fondovi).

Ulaskom u punopravno članstvo Europske unije, Republika Hrvatska postala je korisnica sredstava iz europskih fondova. U financijskom razdoblju 2014.-2020. Republika Hrvatska iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova na raspolaganju ima ukupno 10,676 milijardi eura. Od tog iznosa 8,397 milijardi eura predviđeno je za ciljeve kohezijske politike, 2,026 milijarde eura za poljoprivredu i ruralni razvoj te 253 milijuna eura za razvoj ribarstva.

Korisni linkovi